Google Analytics -seurantatunnuksen hankkiminen

Jotta verkkosivujesi käyttäjäliikennettä voidaan seurata, tulee sivuille lisätä Google Analytics -seurantatunnus.

Google Analyticsissa on useita eri “omaisuuksia”, joiden merkitys yksinkertaisille sivustoille on kuitenkin alkuvaiheessa vähäinen. Yhdellä Google Analytics -, eli lyhyemmin GA, -tilillä voi olla useita mittauskokonaisuuksia ja yhdellä mittauskokonaisuudella voi olla useita datastriimejä. Jokaisella datastriimillä on oma mittaustunnus. Mittaustunnusta kutsutaan joskus myös seurantatunnukseksi.

Yksinkertainen sivusto tarvitsee kuitenkin vain yhden GA-tilin, jossa on yksi mittauskokonaisuus ja yksi datastriimi. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten luot Google Analytics -tilin yhden verkkosivuston seurantatunnusta varten.

Lue ohjeet Googlen omat ohjeet Google Analytics -tilin luomisesta täällä.

Miten luon Google Analytics -tilin ja hankin seurantatunnuksen?

1. Mene osoitteeseen analytics.google.com ja klikkaa “Aloita mittaus”-painiketta.

2. Luo Google Analytics-tili. Ensimmäisessä vaiheessa anna tilillesi kuvaava nimi, esimerkiksi verkkosivustosi nimi tai osoite. Jakamisasetukset voit pitää oletusasetuksissa.

3. Luo mittauskokonaisuus. Tämänkin omaisuuden nimeksi voit antaa verkkosivustosi nimen tai osoitteen. Määritä sitten aikavyöhyke ja valuutta, joita haluat käytettävän analytiikkaraporteissa.

4. Kuvaile yritystäsi. Seuraavaksi kysytään jotain täydentäviä kysymyksiä yritykseesi liittyen, kuten toimialakategoria ja yrityksen koko. Vastaa annettuihin kysymyksiin parhaasi mukaan.

5. Valitse liiketoimintatavoitteet. Näiden valintojen avulla Google Analytics muodostaa erilaisia raporttinäkymiä hallintapaneeliin.

6. Tili on nyt luotu. Tulet seuraavaksi näkymään, jossa voidaan luoda datastriimi. ”Valitse alusta”-otsikon alta, klikkaa “Sivusto”-linkkiä.

7. Luo datastriimi. Kirjoita kenttiin verkkosivustosi osoite ja nimi. Huolehdi oikeinkirjoituksesta. Muita valintoja ei tarvitse muuttaa. Varmista, että ensimmäisessä kentässä valittuna on ”https://”. Klikkaa sitten “Luo striimi”.

8. Datastriimi on nyt luotu. Sivulla näkyy nyt luodun datastriimin tiedot. Näistä tiedoista oleellisin on mittaustunnus, jonka verkkosivujen kehittäjän täytyy lisätä verkkosivuillesi datan keräämisen aloittamiseksi. Kopioi mittaustunnus ja lähetä se verkkosivujen kehittäjälle.

Minulla on jo Google Analytics -tili, miten löydän seurantatunnuksen?

1. Mene sivustolle analytics.google.com. Varmista, että olet hallintapaneelissa oikealla Google-tunnuksella (tarkista klikkaamalla oikeassa yläkulmassa näkyvää avatar-kuvaketta).

2. Mene asetuksiin. Vasemmassa alakulmassa näkyy rattaan kuva, klikkaa sitä.

3. Mene Datastriimien asetuksiin. Avautuvasta valikosta valitse ”Mittauskokonaisuuden asetukset” -otsikon alta ”Datan kerääminen ja muokkaaminen” > ”Datastriimit”.

4. Lista datastriimeistä. Näet nyt listan datastiimeistäsi. Klikkaa haluamaasi striimiä ja siirryt näkymään, jossa näet striimin seurantatunnuksen. Anna tunnus verkkosivujesi kehittäjälle ja hän lisää sen verkkosivuille.

Scroll to Top